Ένα έργο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα της δημόσιας εκπαίδευσης κινδυνεύει να γίνει άλλο ένα παράδειγμα κακής εφαρμογής και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Το ερώτημα είναι απλό και ένα: Αλήθεια αν όλα αυτά γινόντουσαν στη δική σας αυλή κύριε Δήμαρχε, τι θα κάνατε;
Παραθέτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου προς το δήμαρχο Βύρωνα:

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,

Κουραστήκαμε πλέον να βλέπουμε τη μια κακοτεχνία να διαδέχεται την άλλη σε ένα έργο που θεωρείται πρότυπο για τα φτωχά δεδομένα του δήμου μας και όχι μόνο, αλλά και πρότυπο για τη συλλογική δουλειά και τους αγώνες των γονιών που χρειάστηκαν για να καταφέρουμε την υλοποίησή του.

Προχθές η επιτροπή παρακολούθησης του έργου ήρθε στο σχολείο μας για να ελέγξει και να εγκρίνει πληρωμές για τις «εργασίες» που έχουν γίνει.

Αλήθεια θα εγκρίνετε να πληρωθεί ο εργολάβος και για τις κακοτεχνίες και πριν επανορθώσει τα λάθη του;

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θέσει το ερώτημα στον εαυτό του, «Αν ο εργολάβος έκανε την ίδια δουλειά στην αυλή του σπιτιού μου θα τον πλήρωνα;» ή θα του ζητούσα να κάνει σωστά τη δουλειά;

Σας παραθέτουμε μια μεγάλη – δυστυχώς- λίστα με τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις, και σας ζητάμε να δώσετε προσωπικά λύσεις:

·         τοποθέτηση πατώματος τύπου deck. Σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες με την πρόχειρη τοποθέτηση. Δε σχολιάζουμε περαιτέρω.

·         Για τη μέγιστη κακοτεχνία στην κατασκευή του κεραμικού δαπέδου τι να σας αναφέρουμε; Καλό είναι αντί η τεχνική υπηρεσία να μας ρίχνει τις ευθύνες ότι εμείς προτείναμε το υλικό να κάτσετε σοβαρά να βρείτε λύση και να κάνετε σωστή εφαρμογή ή καλύτερα να μην πληρώσετε τον εργολάβο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι έχει γίνει η ίδια εφαρμογή του συστήματος σε 50 στρέμματα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απεναντίας έχουν κερδίσει δεκάδες βραβεία. Επίσης έχει γίνει εφαρμογή στη Γερμανική Σχολή Αθηνών,  σε αυτό το σχολείο των «πορφυρογέννητων» δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο δικό μας γιατί; Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε την ίδια εφαρμογή στο Smart Park που λογικά κανένας από μεγάλους της αγοράς δε θα ήθελε κοκκινόχωμα μέσα στο μαγαζί του, τι ξέρουν αυτοί που η τεχνική υπηρεσία δεν το έμαθε ακόμα;

·         Κοπή όλων των δέντρων του προαυλίου γιατί δεν υπήρχε επίβλεψη και έχουμε και την υπόνοια ότι ο εργολάβος μπορεί να έχει πληρωθεί γι’αυτό (θα θέλαμε να ενημερωθούμε).

·         Αποψίλωση του χώρου με το γκαζόν που με πολύ κόπο είχε καταφέρει ο σύλλογος μας να φτιάξει (μάλλον και γι’αυτό πληρώθηκε ο εργολάβος – περιμένουμε απάντηση).

·         Τοποθέτηση 2 αυτόνομων ηλιακών φωτιστικών. Το ένα ήδη δεν λειτουργεί κάθε μέρα.

·         Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος χωρίς την πρόβλεψη σύνδεσης με το δίκτυο (inverter).

·         Λόγω της μη επίβλεψης δεν παρατηρήθηκε λάθος 3 μέτρων στα σχέδια με αποτέλεσμα τη λάθος εφαρμογή. Κανένας δεν θα υποστεί συνέπειες γιατί θα γίνει αίτηση τροποποίησης από την τεχνική υπηρεσία.

·         Καταργήθηκε αυθαίρετα η ράμπα πρόσβασης και ράμπα ΑΜΕΑ προς το γυμναστήριο, παρόλο που η ύπαρξη της τέθηκε σαν όρος από την τεχνική υπηρεσία,  με αποτέλεσμα οι 2 χώροι που θέλαμε να ενώσουμε να διαιρούνται εκ νέου (ούτε και γι’αυτό δε θα υπάρχει επίπτωση γιατί η τεχνική υπηρεσία το χαρακτήρισε επικίνδυνο εκ των υστέρων, βάπτισε το κρέας ψάρι και όλα μια χαρά, μέλι γάλα!!!)

·         Τοποθετήθηκαν μικρής χωρητικότητας δεξαμενές για τη συλλογή του βρόχινου νερού (μάλλον κάνεις δε διάβασε τις προμελέτες που στείλαμε)

·         Η μέτρηση για την τοποθέτηση του στεγάστρου έγινε λάθος με αποτέλεσμα όταν θα μπει να μην μπει σε όλο το μήκος.

·         Θα γίνει καινούργια επίστρωση στο γήπεδο αλλά δεν προβλέφθηκε πρώτα να ισιωθεί (δηλαδή όταν ολοκληρωθεί το έργο θα έχουμε όμορφες κερκίδες σε στραβό αλλά όμορφα χρωματισμένο γήπεδο!).

·         Δεν έγινε πρόβλεψη κόστους για φυτεύσεις μεγάλων δέντρων και αυτόματου ποτίσματος

Σε ένα έργο που δεν είχαμε πρόβλημα στη χρηματοδότηση (είχαμε την αμέριστη υποστήριξη της περιφέρειας, σας θυμίζουμε ότι η Κα Δούρου επισκέφθηκε 2 φορές το σχολείο) , έχουμε την εθελοντική προσφορά ικανότατων επιστημόνων που έκαναν τις προμελέτες, οι γονείς είναι δίπλα μας και έτοιμοι να βοηθήσουν, σε ένα έργο που μόνο θα μπορούσε να υπερηφανεύεται κανείς γι’αυτό  σχεδόν όλα πάνε στραβά και προς το όφελος των εργολάβων.

Επιπροσθέτως όλη αυτή η δυστοκία θα μας ακυρώσει τη συνέχιση του οράματός μας για την τοποθέτηση του γλυπτού του Κο Κ. Βαρώτσου στον αύλειο χώρο για το οποίο ήδη έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την περιφέρεια. Ποιος άλλος δήμος θα έχανε τέτοια ευκαιρία; Ποιος άλλος δήμος θα έβαζε τόσα εμπόδια;

Δήμαρχε γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τη σχολική κοινότητα σας θέτουμε και σε εσάς το ερώτημα:

–          Αν όλα αυτά γινόντουσαν στην αυλή του σπιτιού σας, τι θα κάνατε;

Αναμένοντας την απάντησή σας,

 

Με τιμή,

Β. Στάσης, πρόεδρος                             Θ. Δέδες, γ. γραμματέας