Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

2 εβδομάδες πέρασαν από τη μέρα που το θέμα της πρότυπης διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του σχολείου μας συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

2 εβδομάδες πέρασαν που η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος ανέλαβε την «πολιτική» ευθύνη και αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα του έργου.

2 εβδομάδες πέρασαν που δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν άμεσες ενέργειες για να έρθει και πάλι η ομαλότητα στο σχολείο μας.

2 εβδομάδες πέρασαν, ενώ χρειάζονται 2 μέρες εντατικής εργασίας από 2 υπαλλήλους του δήμου για να γίνει το προαύλιο τουλάχιστον προσπελάσιμο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

2 εβδομάδες πέρασαν και η δημοτική αρχή δεν είχε την ευαισθησία να αποσύρει τη γεμάτη ανακρίβειες και αναλήθειες ανακοίνωση που έβγαλε κατά του συλλόγου μας, παρόλο που στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάσαμε έγγραφα και η θέση μας ήταν εξαρχής «πάμε όλοι μαζί παρακάτω».

Χθες το έργο, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε παραδοθεί ολοκληρωμένο και το σχολείο μας να ήταν πλέον πρότυπο για τον ελλαδικό χώρο. Η μόνη επί της ουσίας εργασία που έγινε είναι αυτή της περίφραξης του χώρου και τα ευχολόγια να δεήσει ο «καλός» μας εργολάβος να ξαναέρθει στο σχολείο!!!

2 ζήτω λοιπόν!

Ζήτω στη γραφειοκρατία!

Ζήτω στους εργολάβους!

Επειδή όλοι μας πρέπει να ξέρουμε την αλήθεια, σας παραθέτουμε τα πειστήριά μας και όχι μόνο λόγια απαντώντας στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

Σημείωση: Ο σύλλογός μας δεν έχει λάβει ποτέ εγγράφως απαντήσεις στα ερωτήματα και στις προτάσεις που θέτουμε στη δημοτική αρχή και η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή ποτέ δε μας κοινοποιήθηκε.

  1. Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου

[…Έπρεπε λοιπόν, η μελέτη που προσκόμισε ο Σύλλογος Γονέων στην Τεχνική Υπηρεσία να υλοποιηθεί με ποσό ύψους των 120.000 ευρώ.  Αυτό ήταν αδύνατον επειδή το κόστος του έργου υπερέβαινε το ύψος της χρηματοδότησης! Άρχισε λοιπόν η περικοπή εργασιών η οποία ήταν σε γνώση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου. Αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση (σσ του συλλόγου γονέων), ότι υπήρχαν χρήματα, δεν είναι αληθές και δεν κατατέθηκε ποτέ αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης από τον Σύλλογο…]

Ο σύλλογός μας ποτέ δε ζήτησε χρήματα ή συγκεκριμένο ποσό από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Η προσπάθειά μας εξ΄αρχής ήταν να εξασφαλίσουμε στήριξη στο όραμά μας. Την στήριξη αυτή την εξασφαλίσαμε ήδη από τις 4-11-2016 όταν και με επιστολή της περιφέρειας Αττικής προς το δήμο Βύρωνα (με αριθμό πρωτοκόλλου 202966) η περιφερειάρχης Κα Δούρου γράφει […Σας αποστέλλουμε την από 31.10.2016 ηλεκτρονική επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, σχετικά με πρόταση – μελέτη ανάπλασης του αύλειου χώρου του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Η εν λόγω προσέγγιση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του 8ου Δημοτικού Σχολείου και γι’ αυτό παρακαλούμε να ενσκήψετε με ενδιαφέρον. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συνδράμουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για την ευόδωση του εν λόγω έργου.]

Μετά από πολλούς μήνες απραξίας από την πλευρά του δήμου οργανώσαμε  συνάντηση στο δημαρχείο όλων των φορέων. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος ο Κος Α. Καλογερόπουλος (διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας έργων της περιφέρειας), ο Κος Ν. Ξιφαράς (σύμβουλος του υπουργού περιβάλλοντος), ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και ο γραμματέας του συλλόγου Κος Θ. Δέδες. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε όχι μόνο η υλοποίηση της πρότασής μας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά και η επέκτασή της (πλαϊνό μέρος του αύλειου χώρου, γήπεδο, σκέπαστρο κλπ) με σκοπό να γίνει ολοκληρωμένη εφαρμογή και να λειτουργήσει το σχολείο μας ως μοντέλο αυτής της πρότυπης διαμόρφωσης. Στο τέλος της συνάντησης και ενώπιον όλων των παρευρισκομένων έγινε προφορική ενημέρωση και στον Κο δήμαρχο.

Το ποσό των120.000 αποφασίστηκε και ζητήθηκε αποκλειστικά από τον δήμο αφού έκανε τις ανάλογες μελέτες και αναλύσεις για το κόστος του έργου που ήθελε να δημοπρατήσει. Προφανώς γίνανε λάθος εκτιμήσεις. Η περικοπή εργασιών δεν προβλέπεται σε κανένα δημόσιο έργο.

  • Σχετικά με τις κακοτεχνίες και το «σταθεροποιημένο» κεραμικό δάπεδο

 [Η επίστρωση των κεραμικών και των Decks που είναι προβληματική δεν παραλείφθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου, συνεπώς δεν θα πληρωθεί. Υποχρεώθηκε δε ο εργολάβος να τα αποκαταστήσειμε δική του ευθύνη.]  

Τι δεν μας είπαν όμως…

Με επιστολή μας στις 17/7/2018  προς την τεχνική υπηρεσία και αφού είχε προηγηθεί η καταστροφή του πρασίνου, επιστήσαμε την προσοχή στην μελλοντική εφαρμογή του κεραμικού δαπέδου.
Τη μέρα της εφαρμογής του κεραμικού δαπέδου (5/9/2018) ενημερώσαμε με επιστολή τον δήμαρχο, τον Κο Καραγιάννη και την τεχνική υπηρεσία ότι γίνεται λάθος εφαρμογή και ζητήσαμε να το εξετάσουν άμεσα.  Όπως καταλαβαίνουμε κανένας δεν έδωσε σημασία.

Σχετικά με την τοποθέτηση των Decks.

Στείλαμε σχετικές φωτογραφίες με τη λάθος τοποθέτηση στο δήμο. Την προηγούμενη μέρα η επιτροπή παρακολούθησης του έργου εξέταζε αίτημα για πληρωμή της παραπάνω εργασίας. Λογικά η ενημέρωσή μας φάνηκε χρήσιμη.

  • Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά χωρίς την πρόβλεψη διασύνδεσης

[…Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο (inverter).Το κοστολόγιο για αυτή τη σύνδεση ήταν 5.000 ευρώ και εξαιρέθηκε από την αρχική μελέτη λόγω κόστους. Προβλέπεται δε να συμπεριληφθεί σε εργασίες που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος μαζί με τις αντίστοιχες εργασίες στο Κολυμβητήριο και στο Γυμνάσιο Καρέα, που επίσης εκκρεμούν.]

Αναφερθήκαμε παραπάνω αναλυτικά για τη χρηματοδότηση και επίσης επαναλαμβάνουμε ότι εκπτώσεις και black Friday στα δημόσια έργα δεν προβλέπονται.

  • Σχετικά με τη ράμπα (ΑΜΕΑ) που ενώνει τους δύο χώρους

[…Η ράμπα ΑΜΕΑ κατασκευάζεται σύμφωνα με τη μελετητική αντίληψη της Τεχν. Υπηρεσίαςπου υπογράφει τη μελέτη και η οποία θεωρεί ότι αυτή η λύση είναι ορθότερη τεχνικά και για λόγους ασφαλείας.]

Η μελετητική αντίληψη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που υπέγραψε τη διακήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε 8 τετραγωνικά μέτρα ράμπα με κατασκευή αντιολισθηρού βιομηχανικού δαπέδου με εποξειδικό ρητινοκονιάμα και μετά την έναρξη των εργασιών, τα προηγούμενα γίνανε ένα «μπετουδάκι» λιγότερο από 3 τετραγωνικά στη γωνία του γηπέδου.  Δεν σχολιάζουμε περαιτέρω.

  • Σχετικά με τις δεξαμενές βρόχινου νερού

[…Τοποθετήθηκαν δύο δεξαμενές πέντε κυβικών έκαστη στο τέλος του διαδρόμου, ενώ ο Σύλλογοςείχε προτείνει να τοποθετηθούν κάτω από τα σκαλιά, πράγμα ανέφικτο κατασκευαστικά.]

Ο σύλλογος μας είχε καταθέσει στη δημοτική αρχή με αριθμό πρωτοκόλλου 9824/5-4-2017 τις μελέτες του έργου. Σε αυτές υπήρχε και η τεχνική έκθεση «Σχεδιασμός συστήματος ανάκτησης βρόχινων νερών για την κάλυψη αναγκών ύδρευσης του 8ου δημοτικού σχολείου». Σε αυτή την τεχνική έκθεση προτείνουμε 3 σενάρια υλοποίησης, ένα από αυτά είναι αυτό που επέλεξε η τεχνική υπηρεσία, και μετά από εξειδικευμένη μελέτη για τις ανάγκες ποτίσματος, προτείνουμε 2 δεξαμενές ελάχιστης χωρητικότητας 8κ.μ. έκαστη.

  • Σχετικά με το στέγαστρο

[.Το στέγαστρο θα τοποθετηθεί κανονικά σε όλο το μήκος της σιδηροκατασκευής, για αυτό και είναι άκαιρη οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό. ]

Στην προκήρυξη υπάρχει πρόβλεψη για 26 μέτρα επιφάνειας, το στέγαστρο είναι περισσότερα από 50. Πώς τη μια φορά τα χρήματα δε φτάνουν και γίνονται περικοπές και πως την άλλη δια μαγείας φτάνουν να καλύψουν και ανάγκες που δεν έχουν προβλεφθεί εξ αρχής; Το ερώτημα είναι εύλογο, η απάντηση όμως είναι δύσκολη. Σημείωση: η εργασία αυτή είναι αίτημα όχι μόνο του συλλόγου μας αλλά και της διεύθυνσης του σχολείου τουλάχιστον 4 χρόνων. Κάθε φορά, όπως και τώρα, η μόνιμη απάντηση είναι ότι θα θα τοποθετηθεί.

  • Σχετικά με το γήπεδο που έχει κλίση

[Δεν προβλέφθηκε η ανακατασκευή του δαπέδου του γηπέδου, ούτε από τη μελέτη του Συλλόγουπου δεν το πρότεινε– ούτε από την Τεχν. Υπηρεσία, διότι δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στη μελέτη για οικονομικούς λόγους…]

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η μελέτη μας δεν περιείχε τη διαμόρφωση του γηπέδου η οποία συμπεριλήφθηκε για να δοθεί ολοκληρωμένο το έργο. Αφού όμως διαβάσαμε τον προϋπολογισμό του έργου στείλαμε επιστολή στις 23/8/2017, ένα χρόνο πριν ξεκινήσουν τα έργα στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, και μεταξύ άλλων αναφέραμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αγορά μεγάλων δέντρων και […το γήπεδο έχει κλίση και κανονικά θα έπρεπε να τη διορθώσουμε πρώτα για να γίνει σωστή δουλειά που θα μείνει.]

Και ένα χρόνο μετά, στην έναρξη των εργασιών, στείλαμε επιστολή με ημερομηνία 9/7/2018 στον δήμαρχο, στον Κο Καραγιάννη και στον Κο Βαλλιανάτο  που αναφέρουμε […πρέπει να γίνουν εργασίες στο γήπεδο για να διορθωθεί η κλίση που έχει και μετά να γίνουν οι προβλεπόμενες από την σύμβαση εργασίες…]

  • Σχετικά με την οικολογική καταστροφή – κοπή δέντρων και καταστροφή του γκαζόν

[Η κοπή των δέντρων και η αποψίλωση του γκαζόν ήταν λάθος του εργολάβου ο οποίος με την έναρξη των εργασιών προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες δίχως προειδοποίηση πράγμα το οποίο διαπιστώθηκε από την επίβλεψη του έργου. Σε κάθε περίπτωση, ο εργολάβος, δεσμεύτηκε παρουσία του Συλλόγου, ότι θα αποκατασταθούν.]

Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο που συμφωνούμε με τη δημοτική αρχή. Ήμασταν μπροστά, την πρώτη μέρα, που ο εργολάβος δεσμεύτηκε προφορικά να αποκαταστήσει τις ζημιές. Βέβαια η δημοτική αρχή ξεχνάει ότι μερικούς μήνες μετά, παρουσία του Κου Καραγιάννη, της Κας Μήτρακα (επιβλέπουσα μηχανικός), του Κου Α. Τζιάβα, του Κου Ε. Στάση και του Κου Θ. Δέδε ο εργολάβος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και είπε ότι δεν έχει καμία δέσμευση για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Για το λόγο αυτό στο δημοτικό συμβούλιο πιέσαμε και δεσμεύσαμε τη δημοτική αρχή να ξεκινήσει τις ανάλογες νομικές ενέργειες για να ζητήσει γραπτώς την αποκατάσταση. (Για να γίνει η αποκατάσταση το κόστος ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο ο εργολάβος να μπει σε αυτή τη διαδικασία).

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες γνωρίζοντας όλα τα προηγούμενα και πολλά ακόμα που δεν έχουμε αναφέρει και αγωνιώντας για την πορεία του έργου στείλαμε επιστολή στον θεματοφύλακα της δημοτικής αρχής (τον δήμαρχο) με σκοπό να συνδράμει και αντ’ αυτού κατηγορηθήκαμε για συκοφαντία.

Παρόλα αυτά, όπως είπαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, εμείς κοιτάμε μπροστά και αφήνουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Βλέπουμε την αυλή του σχολείου μας όπως την αυλή του σπιτιού μας, η αυλή του σχολείου μας είναι η αυλή της γειτονιάς μας που αγκαλιάζει όλες τις δραστηριότητες της σχολικής και τοπικής κοινότητας (πρωινές και απογευματινές) όλους τους μήνες του χρόνου. Η αξία του έργου είναι αδιαμφισβήτητη και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος όλων μας. Επίσης επαναλαμβάνουμε την πρόταση που κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο, στο τέλος του έργου μαζί με τα παιδιά να φυτεύσουμε όλοι μαζί (και οι δημοτικές παρατάξεις) από ένα δέντρο με τον ιδιαίτερο συμβολισμό ότι τα σχολεία είναι χώρος που δε χωράει κανένας μικροκομματισμός και εγωισμός, είναι ο χώρος που επιβάλλει την ομόνοια και την ομοψυχία.

Για το Δ.Σ. του συλλόγου,

Ε. Στάσης, πρόεδρος                                                   Θ. Δέδες, γραμματέας