Αγαπητοί γονείς,

Μετά τη συμμετοχή σας στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του σχολείου μας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26/9/2022, συγκεντρώσαμε τα εύλογα ζητήματα και ερωτήματα που τέθηκαν από τους γονείς που συμμετείχαν και ζητήσαμε συνάντηση με τη Διεύθυνση του σχολείου. Παρακάτω θα βρείτε την ενημέρωση που λάβαμε στα ζητήματα αυτά.

1.      Ζητήματα καθαριότητας στο σχολείο – ζήτημα των τουαλετών – πρόσφατα, η υγειονομική υπηρεσία επισκέφθηκε το σχολείο, η οποία θεώρησε τους χώρους υγειονομικά επαρκείς και κατάλληλους.

Ο χώρος του σχολείου (συμπ. των τουαλετών) καθαρίζεται καθημερινά από 2 υπαλλήλους (1 μόνιμο και 1 συμβασιούχο). Έχει γίνει αίτημα από το σχολείο προκειμένου να υπάρξει τοποθέτηση ακόμη μίας καθαρίστριας. Το χαρτί τουαλέτας καθώς και το σαπούνι έχουν εκ νέου αφαιρεθεί, καθώς οι μαθητές περιστασιακά κάνουν κακή χρήση και των δύο. Υπάρχει απολυμαντικό χεριών (το οποίο επίσης περιστασιακά καταστρέφεται και αντικαθίσταται). Περιστασιακά, η οσμή,από τα απορρυπαντικά,  στο χώρο της τουαλέτας είναι έντονη, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται.

Συμπληρωματικά και σε σχέση με το σχεδιασμό διαφορετικής/επιπλέον τουαλέτας, όπως συζητήθηκε, υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία χώρου τουαλέτας και ράμπας ΑΜΕΑ στον ισόγειο χώρο του γυμναστηρίου. Ο εν λόγω σχεδιασμός και υλοποίηση αφορά έργο του Δήμου Βύρωνα και πραγματοποιείται σε όλα τα σχολεία του Δήμου, στα πλαίσια προγράμματος υποστήριξης των ανθρώπων ΑΜΕΑ. Οι χώροι αυτοί στο σχολείο μας, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες τουαλέτες.

Τέλος, υπάρχει κανονισμός για τις τουαλέτες στα σχολικά κτίρια, ο οποίος ορίζει τις προδιαγραφές τους, κάποιες από τις οποίες αφορούν τη θέση τους (πχ να βρίσκονται σε ισόγειο κα). Ωστόσο, ο κανονισμός αυτός, θέτει τις προδιαγραφές των τουαλετών των νεόδμητων κτιρίων, ο οποίος δεν δύναται να εφαρμοστεί καθόλα στα υπάρχοντα, παλαιότερα κτίρια.

2.      Σχολικά γεύματα – στις 28/9 το σχολικό συμβούλιο του Σχολείου μας αποφάσισε να μην προβεί σε αίτηση στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων για τη φετινή χρονιά. Ο λόγος είναι πως κρίθηκε μη αναγκαίο για την συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών. Σχετικά με αυτό, συζητήθηκε θετικά η παροχή ανάλογης βοήθειας στον περιορισμένο αριθμό οικογενειών που πιθανά να είχαν ανάγκη κάτι τέτοιο, τηρώντας τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.  Τέλος, αναφέρθηκε από τον Διευθυντή η διάθεση υποβολής αίτησης σε επερχόμενο πρόγραμμα προώθησης και παροχής υγιεινής διατροφής (πχ  φρούτα) στους μαθητές, όπως πρωτοπόρα είχε υλοποιήσει το σχολείο μας στο παρελθόν.

3.      Εκπαιδευτικές δράσεις –  το σύνολο των προτάσεων για δράσεις εντός του σχολικού χώρου και προγράμματος κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής περιόδου, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην εν λόγω ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ, προωθήθηκαν στη Διεύθυνση, η οποία δεσμεύτηκε να τις εξετάσει και να ενημερώσει το ΔΣ, αν προτίθεται να υλοποιήσει. Σε περίπτωση που κάποιες δεν υλοποιηθούν εντός του σχολικού προγράμματος, το ΔΣ θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησής τους τις απογευματινές ώρες.

4.      Διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου –  επιβεβαιώθηκε η αναστολή της λειτουργίας του, δεδομένης της συμμετοχής μη επαρκούς αριθμού παιδιών (<10), σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό. Ανεξάρτητα, αναφέρθηκε η λειτουργία ομίλων σε συγκεκριμένες τάξεις / τμήματα (π.χ. για τους μαθητές της Τετάρτης τάξης).

5.      Θέματα εποπτείας/ασφάλειας των μαθητών– οι 4 εποπτεύοντες/εφημερεύοντες δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και η νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία και την ασφάλεια των μαθητών στα διαλείμματα. Επιπρόσθετα, αναμένεται ο διορισμός του ψυχολόγου, ο οποίος θα είναι παρών στο σχολείο μία φορά την εβδομάδα.

6.      Θέρμανση σχολικών χώρων – η διαβεβαίωση που έχει ο διευθυντής του σχολείου από τον Δήμαρχο Βύρωνα για τον προσεχή χειμώνα, είναι ότι πολιτικές μείωσης της θέρμανσης των παιδιών στα σχολεία, δεν θα εφαρμοστούν.

7.      Υλικοτεχνική υποδομή – η ενημέρωση που λάβαμε σχετικά με τις υποδομές και τα υλικά που διαθέτει η σχολική μονάδα, αφορά στους προτζέκτορες που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, καλύπτουν τα τμήματα της 6ης τάξης, ενώ τα διαθέσιμα τροχήλατα εξυπηρετούν τα υπόλοιπα τμήματα.

Σε γενικότερο πλαίσιο, από πλευράς ΔΣ ζητήθηκε η έγκαιρη παροχή ενημέρωσης των γονέων για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και το σχολικό περιβάλλον, με αφορμή την πρόσφατη εκδρομή που πήγαν τα παιδιά και την ανάγκη που εκδήλωσαν κάποιοι γονείς για αναλυτική ενημέρωση για αυτήν, εκ των προτέρων. Τέλος, η Διεύθυνση έχει την καλή πρόθεση να προσκαλέσει το ΔΣ του Συλλόγου μας σε συνάντηση με το σύλλογο διδασκόντων, που θα γίνει εντός των επόμενων 15 ημερών.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων του 8ου δημοτικου Βυρωνα