Αγαπητοί γονείς,


Όπως κάποιοι ίσως ήδη γνωρίζετε, πρόσφατα το σχολείο μας απασχόλησε η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος Ε3. Ως ΔΣ του συλλόγου γονέων, προβληματιστήκαμε αρκετά για το εάν και ποια θέση να λάβουμε, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπάρχει ανάμιξη στο έργο ή υπόδειξη των καθηκόντων των αρμόδιων οργάνων τα οποία έχουν ήδη επιληφθεί του θέματος. Ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρα στο πλάι τόσο του συλλόγου διδασκόντων αλλά και των παιδιών μας. Θέλαμε όμως να αποτυπωθούν κάποιες σκέψεις μας αλλά και οι αγωνίες της πλειοψηφίας των γονέων όπως μας εκφράστηκαν:


1) Αποδεικνύεται και στην πράξη η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών της ευρύτερης σχολικής κοινότητας: Δασκάλων, Γονέων και Παιδιών. Αντικειμενική αλήθεια -όταν είναι μονόπλευρη-  δεν υπάρχει, αλλά ξεκινά να σχηματίζεται όταν υπάρχει σεβασμός και συμπερίληψη των θέσεων και συναισθημάτων των τεσσάρων πλευρών. Ως σύλλογος γονέων, οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες που ενίοτε νιώθουν ευάλωτες στη σχολική πραγματικότητα και προσκαλούμε όλους τους γονείς να είναι διαρκώς ενεργά μέλη των συλλογικών διαδικασιών του συλλόγου, ώστε να μας παρακινούν και να μας εμπνέουν για δράσεις ενίσχυσης των μονάδων και του συνόλου του σχολικού οικοσυστήματος, αλλά και να ενισχύουν με τη συμμετοχή και τη δράση τους τις διεκδικήσεις του συλλόγου.


2) Αποδεικνύεται και στην πράξη η αναγκαιότητα έγκαιρης και συστηματικής στήριξης του σχολικού περιβάλλοντος από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Η υποστήριξη του σχολείου και των τάξεων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε καθημερινή βάση, σε όλα τα τμήματα, είναι απαραίτητη. Δεν νοείται να βρίσκονται παιδιά και δάσκαλοι αβοήθητοι από επαγγελματίες που ειδικεύονται και στοχεύουν στην παροχή βοήθειας στις δυσκολίες που είναι αναμενόμενο να παρουσιάζονται στη σχολική ζωή. Μια τέτοια «δυνητική πραγματικότητα» θα έδινε την ευκαιρία στα παιδιά της εν λόγω αλλά και κάθε τάξης να συζητήσουν τα προβλήματα τους και να ενδυναμωθούν, ενώ παράλληλα θα προσέφερε στον εν λόγω δάσκαλο όπλα και εργαλεία διαχείρισης της κατάστασης και αυτοβελτίωσης, όπως κάθε δάσκαλος και άνθρωπος, γενικότερα χρειάζεται και δικαιούται. Ως ΔΣ, θα διερευνήσουμε πως μπορούμε να συνδράμουμε στη διεκδίκηση της εν λόγω παροχής στη σχολική μονάδα.


3) Η επίλυση του ζητήματος που προέκυψε, διεκδικήθηκε άμεσα και σκοπεύει στην εξομάλυνση της αναστάτωσης του τμήματος, με στόχο μια ομαλή σχολική χρονιά για το τμήμα και το σχολείο. Αν και ως ΔΣ, μας ικανοποιούν τα άμεσα αντανακλαστικά σε οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί τα παιδιά μας, ωστόσο δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για ενδεχόμενα παρόμοια περιστατικά σε κάποια άλλη τάξη, σε κάποιο άλλο σχολείο. Θεωρήσαμε λοιπόν σημαντικό να δηλώσουμε δημόσια το ενδιαφέρον και την ανάγκη μας για εκπαιδευτικούς -είτε βρίσκονται εντός, είτε εκτός του 8ου Δημοτικού σχολείου Βύρωνα- οι οποίοι αναγνωρίζουν τις αστοχίες τους, τις χρησιμοποιούν ως ευκαιρία ενδυνάμωσης της σχολικής τάξης και το κυριότερο, προσπαθούν να εμπνέουν το σεβασμό και πνεύμα συνεργατικότητας στους μαθητές τους, χωρίς τη συνειδητή ή υποσυνείδητη επιβολή φόβου.


Με εκτίμηση,
ΔΣ του συλλόγου γονέων του 8ου Δημοτικού σχολείου Βύρωνα